Stikstof-saga: persbericht van Vlaamse Regering wijzigt decretale vergunningsplicht niet volgens Grondwettelijk Hof
In een arrest van het Grondwettelijk Hof van 16 mei 2024 met nr. 55/2024 besluit het Hof het beroep tot gedeeltelijke vernietiging van artikel 3 van het decreet van het Vlaamse Gewest van 9 juni 2023 tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, wat het invoeren van overgangsmaatregelen voor vergunningen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof betreft, te verwerpen.
Het betrokken decreet voorzag, hangende de PAS-saga, in een mogelijkheid voor veehouderijen of mestverwerkingsinstallaties waarvan hun vergunningen verlopen in 2021, 2022 en 2023, een tijdelijke verlenging te krijgen tot 31 december 2023. Ook werd de mogelijkheid geboden om een nieuwe hernieuwingsaanvraag in te dienen, in de veronderstelling dat er op dat moment een decretaal kader rond stikstof beschikbaar zou zijn.
Het door verzoekende partij geformuleerde middel richt zich tegen de temporele werking van deze regeling en de vaststelling dat andere exploitanten ofwel eerder, ofwel later een nieuwe aanvraag hebben ingediend en dus van de regeling geen gebruik kunnen maken. Verzoekende partij is immers van oordeel dat de toegelaten verlenging op retroactieve wijze zou beperkt zijn tot vergunningen waarvoor tijdig een hernieuwing werd aangevraagd. De basis hiervoor was een persbericht van de Vlaamse Regering.
Deze interpretatie van de regeling berust volgens het Hof enkel op een persbericht vanwege de Vlaamse Regering waarin de maatregel wordt afgekondigd. Het Hof oordeelt dat een persbericht van de Vlaamse Regering een louter informatief karakter heeft en geen bindende kracht heeft, waardoor de decretale vergunningsplicht hierdoor niet wordt gewijzigd of opgeheven, noch de geldigheidsduur van een specifieke vergunning kan verlengen.