
De wachtmuur zal blind zijn, of zal niet zijn
Effectief oordelen dat ventilatieopeningen maken dat er geen sprake is van een blinde muur, laat de Raad van State voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen die de feitenrechter is in dit verhaal.
Samengevat: volgens de Raad van State moet een wachtgevel inderdaad een blinde gevel betreffen en mag deze volgens de Raad voor Vergunningsbetwistingen dus geen ventilatieopeningen bevatten.


Last van de kosteloze grondafstand vereist geen overdracht naar het openbaar domein
De Raad voor Vergunningsbetwistingen leidt uit artikel 75 OVD dus niet af dat de kosteloze grondafstand ten gunste van het openbaar domein moet gebeuren. De betrokken bepaling slaat enkel op de notie ‘nutsvoorzieningen’ en niet 'openbare nutsvoorzieningen', zoals dit in andere bepalingen wel het geval is. Artikel 75 OVD vereist enkel aan dat dat de kosteloze grondafstand een openbaar nut moet dienen.

Effectieve gebruik van wegenis bepalend voor publiek of privaat karakter
De Raad voor vergunningsbetwistingen verduidelijkt dat zelfs een trage verbinding die (te allen tijde) open blijft en waar fietsers en voetgangers zonder enige beperking van gebruik kunnen maken, niet altijd een openbaar karakter heeft. De trage verbinding wordt namelijk voorzien in functie van het bestreden project en zijn 15 woonaangelegenheden, dus louter voor privaat gebruik. In de bestreden beslissing wordt dan ook duidelijk aangegeven dat het gaan om privaat gebruik van de wegenis, en legt bijkomend nog de voorwaarde op dat een poortje moet worden geplaatst om het privaat gebruik te garanderen.

Grondwettelijk Hof laat nieuwe berekeningswijze van de planschadevergoeding overeind
De geformuleerde middelen die betrekking hebben op het verbod op staatssteun (aangezien verzoekende partijen van oordeel zijn dat de gewijzigde planschadevergoeding een staatssteunmaatregel vormt die had moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie) en de standstill-verplichting (omwille van de bouwshift en de beleidsdoelstellingen om het ruimtebeslag te beperken tegen 2025 en uit te sluiten tegen 2040 en het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat nu moeilijker zouden kunnen worden gerealiseerd) worden verworpen.

Draagwijdte van verkavelingsvergunningsplicht bij feitelijke verdeling wordt herbevestigd
In het arrest van de Raad worden dus 2 feitelijke elementen, zijnde het ontbreken van een kavelgrens en het eigendomsstatuut, weerlegd om alsnog tot de toepasselijkheid van de verkavelingsvergunningsplicht te besluiten. De feitelijke opdeling van de grond bepaalt de draagwijdte van de verkavelingsvergunningsplicht.

Kosteloze grondafstand en (toekomstige) aanleg openbaar domein noodzaakt geen beslissing over de zaak der wegen
In casu is sprake van de oprichting van een appartementsgebouw met verschillende geveluitsprongen voorbij de rooilijn op verdiep. Er wordt voorzien in een kosteloze grondafstand, waarbij uit het aanvraagdossier en de inplantingsplannen duidelijk blijkt dat het voetpad in rode klinkers wordt aangelegd en voorbij de rooilijn ligt. De aanvraag voorziet dus ook in de aanleg van een voetpad volgens de verzoekende partijen. De verwerende partijen betwisten dat uitsprongen op verdiep niet kunnen worden beschouwd als constructies op een stuk grond dat door een rooilijn zijn getroffen. Wel wordt een omgevingsvergunningsvoorwaarde opgenomen die voorziet dat een gedeelte van het perceel kosteloos moet worden overgedragen.

What’s new: weeral verkiezingen!
Op zondag 13 oktober 2024 zijn het opnieuw verkiezingen. Deze keer trekken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Bij deze verkiezingen zijn er een aantal nieuwigheden tegenover de vorige verkiezingen. Hoog tijd voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen uit het Decreet Lokaal Bestuur dus, al is het maar om überhaupt rechtsgeldig een stem uit te kunnen brengen.

Publicatie aanduiding watergevoelige openruimtegebieden
De onbebouwbaarheid en beperking van de ontwikkelingsmogelijkheden impliceert evident een waardevermindering. Hiervoor kunnen eigenaars een schadevergoeding aanvragen volgens dezelfde modaliteiten als de planschadevergoeding. Eigenaars hebben twee jaar de tijd vanaf de inwerkingtreding van de besluiten tot aanduiding als WORG, dus tot 18 september 2026.

Kennelijk onzorgvuldige en onredelijke houding leidt tot toepassing dwangsomregeling RvVb
De Raad stelt vast dat uit de historiek van het dossier en de beoordeling zou blijken dat verwerende partij zich kennelijk onzorgvuldig en onredelijk gedraagt doordat ze bij de beoordeling van de verenigbaarheid van het project met de goede ruimtelijke ordening in haar achtereenvolgende weigeringsbeslissingen meermaals feitelijk abstractie maakt van het standpunt van de Raad in zijn vernietigingsarresten, die gezag van gewijsde hebben, en blijft vasthouden aan motieven die door de Raad gebrekkig zijn bevonden.

Niet (tijdig) meedelen van informatie is aflopend en geen voortdurend misdrijf
Artikel 13, §1 CAP-wet bepaalt dat een administratieve geldboete wegens het niet naleven van de informatieverplichtingen moet worden opgelegd binnen het jaar na de vaststelling. De boetebeslissing dateert van geruime tijd later. De FOD Financiën was evenwel van oordeel dat het hier ging om een inbreuk met een voortdurend karakter, doordat in de tijd na de vaststelling nog geen oplossing werd gevonden voor het technische probleem.
De Raad van State oordeelt evenwel dat de inbreuk geen voortdurend karakter heeft, maar een aflopend karakter kent.

Lijst met handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is gewijzigd én uitgebreid
Wijziging en uitbreiding Vrijstellingsbesluit voor stedenbouwkundige handelingen vanaf 24 augustus 2024

Solitaire windturbine toch niet zo voor de hand liggend
Verder gaat de Raad in een eerste middel uitgebreid in op de locatie van de windturbine, nu de rotordiameter maakt dat wordt geflirt met de grens van het industriegebied. Er is dus wiekoverdraai binnen het industriegebied. Bovendien impliceert de oprichting van de windturbine de plaatsing van een middenspanningscabine en de kap van 2 bomen, beide in de bufferzone.

Verschaft louter eigendomsstatuut een vennootschap persoonlijk belang?
In geval van betwisting of dit het geval is, behoort het de Raad voor Vergunningsbetwistingen toe te onderzoeken of de beroeper voldoende aannemelijk maakt dat hij waarschijnlijk gevolgen ondervindt van de afgifte van de omgevingsvergunning.