Regularisatie zonevreemde functiewijzigingen eindelijk mogelijk!

Een gekend pijnpunt in het Vlaamse omgevingsrecht is dat regularisaties van zonevreemde functiewijzigingen niet toegelaten zijn. Zo kan voor een leegstaande landbouwsite die een andere invulling gekregen heeft (door bijvoorbeeld een residentiële bewoning of een bedrijfje dat zich daar settelde) geen regularisatie van die functiewijziging worden doorgevoerd. Om een functiewijziging vergund te krijgen, moet er immers sprake zijn van een hoofdzakelijk vergunde constructie. Door het feit dat de landbouwers vertrokken zijn en er zich een nieuw gezin in de hoeve vestigde, is de landbouwwoning niet langer vergund want deze heeft een residentieel karakter gekregen.

Door de komst van het nieuwe Verzameldecreet wordt het regulariseren van dergelijke zonevreemde functiewijzigingen voortaan en eindelijk wél mogelijk. Artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wordt in die zin gewijzigd dat voor wat betreft de functie er zal worden gekeken naar ‘de laatst vergunde of vergund geachte functie’. Wel blijven alle (stringente) randvoorwaarden van de VCRO en het Zonevreemde Functiewijzigingsbesluit van toepassing. De inwerkingtreding volgt (binnenkort) na publicatie in het Belgisch Staatsblad (sedert gisteren met nieuwe website).

Dit is een welgekomen wijziging voor vele vergunningsdossiers die compleet geblokkeerd waren geraakt. Er is nog hoop dus!

Het nieuw gestemde Verzameldecreet bevat bovendien nog een resem aan wijzigingen. Daarover binnenkort meer…

Previous
Previous

Einde afwerkingsregel van zonevreemde wachtgevels?

Next
Next

Grensoverschrijdend bouwende buurman teruggefloten door Grondwettelijk Hof?